Första kapitel-analys

Det tar inte mer än fem sekunder att bilda sig en uppfattning om en text, därför behöver författare måna noga om de första sekunderna för att intressera läsaren, både när förlagen väljer bland insända manus och när potentiella köpare i handeln bläddrar i din bok. Hur boken börjar är oftast avgörande för om läsaren vill läsa vidare. Har du en början som du vill ha feedback på, eller hjälp med finslipning innan du skickar till förlag så är det här tjänsten för dig. I en första kapitel-analys ingår löpande kommentarer i texten samt ett utlåtande på minst fyra sidor. Ditt första kapitel får innehålla max 3000 ord. Priset dras av vid beställning av Storygenomgång eller Lektörsutlåtande vid senare tillfälle.

Pris: 1000 kr plus moms (25%)

Storygenomgång

Har du en idé eller en story som du skrivit ner? Den här tjänsten vänder sig till dig som skrivit ditt första utkast eller ett fylligt synopsis och vill ha ett par extra ögon på handlingen, dramaturgin och karaktärerna innan du arbetar vidare med manuset. Jag går då noggrant igenom styrkor och svagheter i handlingen för att hjälpa dig att bygga en stark story som kan attrahera och engagera läsare. Här är det ditt manus som avgör behovet, men ofta kan jag hjälpa till med att ringa in problem med trovärdighet och logik, renodla och förstärka karaktärer och konflikter, förbättra tempo och dramaturgi, öka spänningen och lusten att läsa vidare samt ge råd om hur du kan utveckla ett tillfredställande slut. I den här tjänsten går jag alltså inte in på språk utan på de stora penseldragen i din berättelse innan du arbetar vidare med att bygga ut texten till en fullt gestaltad roman. I tjänsten Storygenomgång ingår ett utlåtande på ca 5-8 sidor samt övergripande kommentarer i texten relaterat till handlingen (det blir alltså färre kommentarer i löptexten jämfört med ett fullt lektörsutlåtande.) När du har storyn på plats hjälper jag dig gärna vidare med ett rabatterat lektörsutlåtande.

Pris: 3300 kr plus moms (25%)

Lektörsutlåtande

Lektörstjänsten vänder sig till dig som kommit längre med din roman och vill ha en utomstående bedömning av hur manuset håller. I lektörsutlåtandet ingår djupläsning av hela manuset med löpande kommentarer i texten samt ett utförligt utlåtande mellan ca 7-10 sidor. Jag tittar då på alla aspekter av ditt manus förutom korrektur och skriver en genomgående analys med styrkor och svagheter. I utlåtandet tar jag också upp de byggstenar som jag ser att du kan arbeta vidare med, det kan vara exempelvis story, struktur, tema, logik, stil, språk, tempus, perspektiv, karaktärer, miljö, sceneri och gestaltning. Du får också en sammanfattad konkret handlingsplan för hur manuset kan förbättras och göras mer attraktivt för utgivning.

Pris: 6500 kr plus moms (25%)
(sidavgift tillkommer med 15 kr per sida för manus som överstiger 270 sidor)

Kontakta mig för offert om du är intresserad av lektörstjänst för kortare manus, t. ex. novell, kortroman eller barn- och ungdomsböcker.

Varför anlita mig?

Som utbildad och erfaren lektör ger jag ditt manus allt mitt fokus och kunnande, med målet att utveckla och förbättra din text. Mitt jobb är att se det potenta i varje unikt manus och hjälpa mina kunder att komma i land med sina projekt. När jag läser manus strävar jag efter att fånga upp det som gör din röst unik och spännande, vad som gör dig riktigt bra. För det är alltid där, i det som du gör bra, som det går att ta avstamp för att utveckla manusets svagare bitar. Även fantastiska manus behöver mycket arbete innan de når hyllorna som färdiga böcker. De manus som tar sig igenom nålsögat behöver inte vara de bästa från början utan de där författarna fortsatt arbeta. I detta fortsatta arbete kan jag hjälpa dig. Varmt välkommen att berätta mer om ditt manus!

Så här vill jag ha din text:

Hör först av dig och berätta om ditt manus så att vi kan komma överens om en tid för läsningen. Ibland kan jag hjälpa dig direkt, ibland är det kort kö. Väntetid för att få utlåtandet är en till tre veckor beroende på arbetsvolym och val av tjänst, jag ger en tydlig uppskattning av din väntetid innan läsningen.

När det är dags att skicka vill jag ha din text i Times New Roman 12 punkter, 1,5 radavstånd och skickad som wordfil till nina@blackstygn.se.

Så tycker kunderna

Kontakt

Bläckstygn Text

nina@blackstygn.se

Virvelvindsvägen 58

167 67 Bromma